De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft een verkiezingsprogramma dat past op slechts één A4-tje, met daarop elf punten. Met als meest uitgebreide eerste punt: Nederland de-islamiseren.
De partij voert een nog hardere koers met betrekking tot asielzoekers en moslims dan bij de verkiezingen in 2012. Geen enkele asielzoeker meer ons land in, radicale moslims preventief opsluiten, alle moskeeën dicht, een verbod op de koran en mensen mogen geen (islamitisch) hoofddoekje meer dragen in een publieke functie.
Verder wil partijleider Geert Wilders alle asielzoekerscentra sluiten en Syriëgangers niet laten terugkeren naar Nederland. Het de-islamiseren levert volgens de PVV 7,2 miljard euro op. Hoe de partij bij dat bedrag komt, staat er niet bij.
In 2012 wilde de partij het aantal asielzoekers nog beperken tot maximaal duizend per jaar en mocht er geen moskee ‘meer bij’. ‘Vertrouwde’ standpunten staan ook dit jaar op het lijstje: Nederland uit de Europese Unie, fors extra geld voor politie en defensie en terugdraaien van de bezuinigingen in de ouderenzorg. De partij wil ook het eigen risico in de zorg helemaal afschaffen en de AOW-leeftijd weer terug naar 65 jaar.
Het programma werd donderdagavond gepubliceerd op de Facebookpagina van Geert Wilders. De partij houdt het bij deze elf punten; een uitgebreider programma komt er niet, zei een woordvoerder desgevraagd.
(klik voor uitvergroting)
Geert Wilders zegt "ontzettend trots op het conceptverkiezingsprogramma'' te zijn. "De PVV gaat de islam bestrijden, wil de grenzen sluiten, uit de Europese Unie en alle miljarden euro’s die we daarmee besparen teruggeven aan de bevolking. Mijn boodschap aan Nederland is: Nederland moet weer van ons worden."
Een vertrek uit de EU is overigens niet zonder consequenties, schreef Z24's Jeroen de Boer eerder. Het zal leiden tot economische en financiële onzekerheid. Wilders lijkt aan te sturen op lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte. Dat betekent: toegang tot de interne markt, maar ook een forse bijdrage aan het EU-budget en geen enkele invloed op EU-wetten. Oost-Europeanen blijven welkom om in Nederland te werken.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl